SAS ve SATA Disklerin Farkları nedir?

17 Ağu 2014

sas ve sata

Serial Attached SCSI` iki device arasında veri alış verişini sağlayan bir teknolojidir. SAS’ın amacı uzun vadede paralel SCSI’nin yerini almaktır. SAS, her ne kadar paralel SCSI ile aynı komut setini (SCSI command set) kullansa da geleneksel paralel SCSI’ye göre pek çok avantajı bulunmaktadır. Mesela SAS, ATA komut setini kullanan SATA (Serial ATA) ile uyumludur. Tabi burada SATA diskler ile SCSI diskleri birbirine karıştırmamak gerekmektedir. SCSI diskler performans ve güvenilirlik amaç edinilerek üretilir. SATA diskler ise sığanın daha önemli olduğu data kaybının çok büyük sorunlar oluşturmadığı durumlarda (backup uygulamaları gibi) tercih edilir.

SAS’ın paralel SCSI’e göre avantajlarından bahsedecek olursak;

-Ultra320 SCSI ile 320 MB/sec hızına ulaşılır ki bu hız artık gelinebilecek son noktadır. SAS şu an 300 MB/sec hızında olsa da gecekte 1200 MB/sec hızına ulaşacaktır (Bu hıza kullandığı seri transfer protokolu ile ulaşmaktadır).
-Paralel SCSI 15 device desteklemektedir. SAS ile bu sınır ortadan kalkar. SAS 16384 device desteklemektedir.
-SAS, SATA diskleri desteklemektedir.

SAS’ın SATA’ya göre avantajlarına bakacak olursak;

-SATA şu an 600 MB/ (6GBPS SATA3) sec hızındadır(eski paralel ATA diskler 150 MB/sec). Aslında SAS tam olarak SATA’nın rakibi değildir. SAS’ın SATA’yı desteklemesi SAS’a SCSI karşısında bir avantaj oluşturmaktadır.
-SATA çoklu veri yolundan I/O yapmayı desteklemez. SAS destekler.
-SAS 8 meterye kadar kablo desteklerken SATA ‘da bu 1 metredir.

Sonuç olarak paralel SCSI belli bir süre daha varlığını devam ettirecektir ancak zamanla yeni donanımlarla beraber yerini yavaş yavaş SAS’a bırakacaktır.

YAZAR : Arif ÇETİNER
Chat on WhatsApp